Соопштение

Соопштение по повод средбата на Претседателот на Уставниот суд, Сали Мурати, со Амбасадорот на Сојузна Република Германија, Н.Е. г-дин Томас Герберих

Претседателот на Уставниот суд на Република Северна Македонија, Сали Мурати, денес оствари средба со Амбасадорот на Сојузна Република Германија во Република Северна Македонија, Н.Е. г-дин Томас Герберих.

На средбата, претседателот на Судот, Сали Мурати, се заблагодари за долгогодишната соработка со Фондацијата Конрад Аденауер и со германската фондација за меѓународна правна соработка – ИРЗ и во тој контекст, го посочи огромното значење на проектот „Југоисточна Европа – Централен регион“.

Покрај ова, го поздрави одржувањето на Тркалезна маса на 5 декември оваа година, во заедничка организација на Уставниот суд и Фондацијата ИРЗ, а на која ќе биде споделено германското искуство од постоењето на посебен закон за Сојузниот Уставен суд и уставната тужба, како правно средство за заштита на слободите и правата на граѓаните во оваа држава-членка на Европската унија.

Амбасадорот, ја искажа подготвеноста на Владата на Сојузна Република Германија преку Фондацијата ИРЗ и Амбасадата на Сојузна Република Германија во Република Северна Македонија, да се започне со конкретни проекти за поддршка на Уставниот суд, особено во делот на воведувањето на уставната тужба.

Претседателот Мурати го запозна амбасадорот со проблемите со кои се соочува Уставниот суд кои влијаат не само на кредибилитетот на Судот, туку и на неговите секојдневни активности и за потребата од интервенцијата во Деловникот на Судот во делот на постапката за заштита на слободите и правата и за донесување на посебен Закон за Уставниот суд сè со цел да се зголеми опсегот на човековите слободи и права кои треба да бидат под уставно-судска заштита. Исто така, ја наведе и потребата од целосно остварување на финансиска и административна независност на Судот, воздигнување на статусот на уставните судии, како и статусот на Стручната служба на Уставниот суд.